Monday, March 31, 2014

Tanári „engedetlenség”



A kormány spórolása kihat a tanárokra is, akiknek – nem először – nem tetszenek a változások. A professzoroknak nevezett középiskolai tanárok „harcba szállnak” az új intézkedésekkel.

A mintegy 6,000 euróval kezdő, és 10,000 körüli fizetéssel nyugdíjba vonuló gimnáziumi, és a valamivel kevesebbet kereső többi tanárnak nem tetszik az új rendszer. Pedig nem kevéssé vannak elkényeztetve – nem csak magyarországi tanártársaikhoz viszonyítva.

A 45 és 55 éves oktatók a jelenlegi rendszer szerint 1, illetve 2 órával kevesebbet taníthatnak hetente, és az kieső órákra is kapják fizetésüket. Ennek megreformálása a 4 hónapja regnáló kormány egyik első számú oktatásügyi feladata. Mivel az idei költségvetés már a korábbi 300 új tanárral szemben csak 150 kezdő felvételével számol, így nyilvánvaló, hogy a mai állománynak többet kell dolgoznia az egyre növekvő béréért.

A Tanárok Országos Szövetsége ellenzi a reformokat, mondván azok feláldozzák a színvonalat a spórolás oltárán. Nemtetszésüket fejezik ki a felett is, hogy az új oktatási miniszter egy egyszerűsített értékelési rendszer bevezetését is bejelentette.

Éppen ideje „megleckéztetni” a professzorokat és tanártársaikat, akiknek nem csak 3 és fél hónap fizetett szabadság jár, de többségük nem „ismeri” a korrepetálás fogalmát, és a tanári értekezleteket sem munkaidőn túl, hanem a tanítási órák elmaradásával tartják.

Persze ettől továbbra is vonzó a tanári pálya Luxemburgban, ahol az állami alkalmazottak nyugdíja is több mint biztos megélhetést biztosít.

No comments:

Post a Comment