Thursday, March 6, 2014

Nadrágszíj megszorítás



Szerdán elfogadta a parlament a 2014. évi költségvetést, amely fél milliárd eurónyi hiánnyal számol. Ez az ország nemzeti össztermékének 1,1 %-a, azaz teljesíti a maastrichti konvergenciakritériumok egyikét.

Pierre Gramegna pénzügyminiszter terjesztette elő a tervezetet; elmondta, hogy a luxemburgi gazdasági mutatók kedvezőek, azonban szükség van a spórolásra. Annál is inkább, mert 2015-ben megváltozik az elektronikus kereskedelem ÁFA-törvénye, amellyel ez a kis ország igen jelentős adóbevételtől esik el.

A 2014-es büdzsé 14,8 milliárd eurós kiadást, illetve 14,2 milliárdos bevételt irányoz elő. A 231 milliós megtakarításban 4 pillérnek van jelentős szerepe.
50 millió eurót szándékoznak spórolni az állam működési költségein: 8,5 %-ot takarítanak meg ebben az évben. 9 millió euróval lefaragják az új állami alkalmazottak felvételére fordított keretet; idén “csak” 150 új dolgozót vesznek fel a 2013-as 320-hoz képest. 137 millióval kurtítják meg a beruházásokat, amelyek elsősorban a vasutat, az utakat és a mezőgazdaságot érintik. Végül pedig a már ismertetett diákfinanszírozáson vágnak majd, amely még így is a világ egyik leggraniózusabb rendszere, mondta a miniszter.


No comments:

Post a Comment