Tuesday, March 11, 2014

A király körút

Hamarosan (relatív fogalom ez Luxemburgban) megváltozik a boulevard Royal, a luxemburgi bankkörút arculata. Az egykori erődvárosban itt húzódott a városfal jelentős része. A bulvár szó a holland bolwerk-ből, "védelmi falból" származik, azaz a bulvárok helyén valaha városfalak húzódtak, megadva ezzel a későbbi utak formáját.
A luxembourgi erődrendszer 1867-ben kezdődött elbontásával egyben lehetővé vált a város növekedése, hiszen a falakon belül erre már nem volt lehetőség. A Royal-t eredetileg igen szélesre tervezték, azonban ez a koncepció hamar megváltozott. Talán nem is minden helyi érti, hogy a most lebontásra kerülő Rix szálló homlokzata miért van jelentősen hátrább a környező épületeknél. Hát ezért.
A szállodát elbontják, és a helyén impozáns irodaház épül. Tervezője pedig nem más, mint a francia sztárépítész, Christian de Pontzamparc, akinek névjegye megtalálható a modern városrészben, a Kirchbergen. Ő tervezte ugyanis a Filharmónia kiváló akusztikájú épületét, amelyről még kevesebben tudják, hogy 823 acél tartóoszlopát egy zalai üzemben gyártották.
A Rix-szel szemben egy egész háztömb vár a buldózerek érkezésére, és a városközpont itteni autóbusz pályaudvara is új helyet kereshet magának. Nemsokára új projekt építése kezdődik itt.
És egyszer talán a villamos is csönget majd egy kicsit a Royalon, persze csak akkor, ha nem egy új, merész ötlet valósul meg: drótkötélpálya a pályaudvartól a Filharmóniáig, a belváros széles útjai felett.

No comments:

Post a Comment