Saturday, March 8, 2014

A luxemburgi



Dublini kongreszusán az Európai Néppárt jelentős fölénnyel Jean-Claude Junckert tette meg a párt jelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjáért folytatott küzdelemben.

Az 1958. óta az Európai Tanács által választott, és az Európai Parlamentnek felelősséggel tartozó Európai Bizottság elnöki székében megválasztása esetén Juncker lesz a 13. elnök, és Gasthon Thorn valamint Jacques Santer után a harmadik luxemburgi. Ki is ez a nagy formátumú politikus, akinek esélye van arra, hogy Barroso utódja legyen?

Az idén 60 éves Juncker, elkötelezett européer, jogot tanult Strasbourgban, azonban sosem praktizált. 1984-ben került be először a 60 fős parlamentbe, és Santer miniszterelnök azonnal munkaügyi miniszterré nevezte ki. Az 1989-ben súlyos autóbalesete után 2 hétig kómában fekvő politikus szerencséjére vissza tudott térni a választásokra, és másodjára is képviselővé választották. Innen a munkaügyi tárca mellé a pénzügyi porfóliót is felvéve lépett előbbre ismét. Az 1994-es választást követő évben Santer miniszterelnök lett az Európai Bizottság elnöke, és János nagyherceg Junckert bízta meg Santer utódjául. Juncker 2009-ig megtartotta a pénzügyek felügyeletét is. Az 1995-2013. között regnáló politikus a világ demokratikusan választott miniszterelnökei közül a leghosszabb ideig volt hivatalában. Noha a 2013. októberi előrehozott választások során a legtöbb szavazatot kapta ő is és pártja is, a Keresztényszocialista Néppárt, a koalíciós tárgyalásokon a kezdetektől hátat fordított neki korábbi partnere, a szocialista párt. Így a kis ország történelme során először alakult hárompárti kormány, amelyben a demokraták és a zöldek a szocialisták partnerei.

Az Európai Bizottság luxemburgi biztosa, Viviane Reding sokáig esélyesnek tűnt az elnöki székbe. Juncker miniszterelnöki „bukásával” azonban változott a helyzet, amikor utóbbi bejelentette, hogy indul az Európai Néppárt jelöltjeként.

Jean-Claude Juncker mellett szól, hogy folyékonyan beszél több világnyelvet, ismert és elismert Európában és a világban, és elkötelezett az Európai Unió és azok értékei mellett. Az 1992-es Maastrichti szerződés kulcsembere (ezen szerződés vezetett az EU megalakításához, és rögzítette a közös pénz bevezetésének körülményeit).

Juncker az 1950-ben alapított Károly-díj ötödik luxemburgi kitüntetettje. E legrangosabb díjat azok kapják, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárulnak a kontinens és a világ békéjéhez, az európai egységhez és fejlődéshez. Jean Monnet és Joseph Beck között Robert Schumann, a közös Európa megálmodója is megkapta a díjat (Schumann Luxembourg városban született és itt fejezte be gimnáziumi tanulmányait, de nem volt állampolgár), és János nagyherceg is átvehette azt 1986-ban. Említsük meg e helyen, hogy Horn Gyula 1990-ben, Konrád György pedig 2001-ben részesült a kitüntetésben, amely Jean-Claude Juncker számára a legnagyobb díj 60-nál is több más díja és kitüntetése mellett.

No comments:

Post a Comment