Monday, March 10, 2014

Kialszanak a fények




Franciaországot és Belgiumot követve, hamarosan Luxemburgban is elsötétülnek az autópályák egyes szakaszai éjfél és hajnali 6 óra között. A közlekedésért felelős tárcavezető évi több százezer eurós megtakarítást remél a lámpaoltástól. Hozzátette azonban, hogy a legveszélyesebb szakaszokon, valamint a le- és feljáróknál nem „csavarják ki” a körtéket, mert a biztonság előbbrevaló a takarékosságnál.

Az intézkedéstől várt megtakarítás azonban eltörpül a balesetekből származó károk összegétől. Szakemberek számításai szerint a közlekedési balesetek az ország bruttó össztermékének 2 %-ába kerülnek.

Az utak biztonságáért felelős szervezet, a Sécurité Routière igazgatója úgy véli, hogy a döntés mögött egészen más okok állnak. Paul Hammelmann szerint ez inkább környezetvédelmi intézkedés, például a fényszennyezés csökkentése.

Ugyan pontos menetrend még nem készült, de az már világossá vált (ha az autópályák nem is), hogy az első fények az ország fővárosát a második legnagyobb településsel, Esch-sel összekötő autópályán alszanak ki.

A Luxemburggal szomszédos Belgium autópálya hálózata nem csak a legsűrűbb talán az egész világon, de az ország éjszaka könnyen felismerhető az űrből készült felvételeken; szinte valamennyi autópálya és gyorsforgalmi út ki van (volt) világítva. Ennek oka a biztonságon túlmenően állítólag az, hogy az atomerőművekben előállított energia, lévén nem tárolható, így a túltermelést inkább erre fordították, mint hogy kidobták volna az ablakon.

No comments:

Post a Comment