Monday, February 10, 2014

Spórolni kell!



Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök szinte naponta jelent be újabb „megszorító” intézkedést, amellyel az előző kormány túlköltekezését kívája ellensúlyozni.
Az ÁFA 2 %-os (15-ről 17-re) történő idei megemelése volt a kormányzat egyik első bejelentése; hétvégén az állami kiadások 10 %-os lefaragásáról döntöttek, a mai napon pedig az egyházakkal való kapcsolat került terítékre.
Ez utóbbi meglehetősen kényes pont; noha hivatalosan az állam és a katolikus egyház nincsen összefonódva, de a valóság nem ennyire fekete-fehér. A hat államilag elismert egyház költségvetéséhez jelentős mértékben hozzájárul a kormány. Az egyházfők fizetése publikus – a legnagyobb közösség feje, a luxemburgi érsek néhány évvel ezelőtt is már 10 ezer eurónyit keresett.
Hogy az egyházakon történő megtakarításokon pontosan mit értenek, az a közeljövőben fog tisztázódni. Az viszont már hetek óta ismert, hogy a Bettel-kormány új alapra helyezi az egyházakkal való viszonyát. Június 23-án, az állami ünnepen évtizedek óta a legnagyobb esemény a Te Deum, amelyen a nagyhercegi család is részt vesz. Idén az állami ünnepség a Nagyszínházban zajlik majd, és a Te Deumra nem a kormány, hanem az érsek hívja meg a vendégeket.

No comments:

Post a Comment