Tuesday, February 18, 2014

Politikusi fizetések



Mennyit keres Xavier Bettel? Mit visz haza Viviane Reding? Vajon azonos térítésben részesülnek-e a hononatyák? Noha a fizetések egyes körökben tabu témának bizonyulnak, a politikusok apanázsa nem titok. Havi megélhetésüket állami pénzből fedezik, így törvény írja elő azok átláthatóságát

A nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy a luxemburgi miniszterelnök fizetése a legmagasabb, míg helyettese és a külügymiszter többet keres, mint kabinettársaik.

A nagyhercegség legjobban fizetett politikusa hagyományosan a miniszterelnök; Xavier Bettel havi illetménye 24,000 euró, amely messze meghaladja kormánya tagjaiét. Pironkodásra azonban nincs oka nemzetközi összehasonlításban. Előkelő harmadik helyen áll Barak Obama és José Manuel Barosso mögött, megelőzve David Cameront, Angela Merkelt és Viviane Reding európai bizottsági biztost, aki minden hónapban 22 ezer euróval járul hozzá a konyhapénzhez.

A miniszterek mintegy 17,000 euró bruttót vesznek fel teljesítményükért. Az államtitkárok illetménye valamennyivel magasabb, mint a Központi Bank és az Állami Számvevőszék elnöke, valamint az ombudsman 12,500 eurós keresete.

A parlamenti képviselők térítése nem “egységes”, bár alapértékben mindannyian 6,600 eurót tehetnek zsebre. A vitanapokon történő jelenlétük arányában ehhez kb. ezer euró járul. A Házelnök bónusza 5 ezer, a frakcióvezetőké 3,400.

Nem feledkezhetünk meg azonban arról a tényről, hogy a Tiszetelt Ház tagjai (Luxemburgban 6 pártot 60-an képviselnek) jövedelmükből mindannyian visszajuttatnak a pártkasszákba. Ezen összegek mértéke és kiszámítása pártonként változó. A Demokrata Párt és a Keresztényszocialista Néppárt esetében ez havi 600 euró, illetve a jövedelem adómentes hányadának 20 %-a. A szocialisták 25 – 33 %-kal, míg az ADR képviselői fix 1,400 euróval támogatják jelölőjüket. A “kommunista” Déi Lenk 2 képviselője jár a legrosszabbul, ők közel 50 %-át adják vissza javadalmazásuknak.

Végezetül, bár nem politikus, álljon itt – akár összehasonlításképpen is – a nagyherceg (és családja) éves apanázsa. Henrik nem fizetést kap az államtól, hanem udvartartási költségben részesül, melynek éves összege meghaladja az 1,1 millió eurót. Az udvar teljes büdzséje 10 millió euróra rúg. Egy 1922-es nagyhercegi dekrétum szerint az uralkodó is köteles adót fizetni, azonban az is meghatározott, hogy mi után. Mivel az udvartartási költség nem jövedelem, így az adómentes, ugyanígy a kastélyai, erdejei és parkjai, amelyek természetbeni juttatásnak minősülnek. Adóköteles csupán a vagyona. Na ja.

És bár a nagyhercegségben minden jövedelemben részesülő számára kötelező az egészségügyi hozzájárulás és a nyugdíjjárulék fizetése, ezeket Henrik és családja esetében homály fedi, hiszen ők udvartartási költségben részesülnek.



No comments:

Post a Comment