Monday, February 17, 2014

Mir schwetzen Facebookisch



A jó néhány évvel ezelőtti sikeres kampány következtében a Windows ma már beszél luxemburgiul. Azt kérdezik, hogy ez egy nyelv-e? Hogyne, a kis ország három hivatalos nyelvének egyike, amelyet 7 megkülönböztethető dialaktusban beszélnek. Van nyelvtana, és ha hiszik ha nem, még luxemburgi-magyar szótár is létezik. Az UNESCO 2011-es felmérése szerint ezt a nyelvet világszerte 400,000-en használják (az egyesült államokbeli Wisconsinban létezik Luxembourg nevű település is).

Ha a Windows használja ezt a fura nyelvet, miért ne tehetné az egyre népszerűbbé váló közösségi portál is? A Facebook mintegy 80 nyelven beszél, köztük olyanok is vannak, amelyek nem kevésbé különlegesek, mint a luxemburgi. Ilyen például a feröeri, amelyet 70 ezren sem bírnak. Támogatja a Facebook a “Fejjel lefelé angol”-t is, ami pedig már végképp távol áll attól, hogy bárki is nyelvnek nevezze.

Ezért indult el egy kezdeményezés, amelyhez csatlakozni is lehet a http://www.change.org/petitions/demand-facebook-to-add-support-for-luxembourgish-l%C3%ABtzebuergesch honlapon. A szervezők óva intenek bárkit is attól, hogy őket radikális jobboldaliaknak állítsák be; céljuk egy kis nyelv megőrzése.

Facebook fordítók felkészülni, mert könnyű lesz ám csak úgy lájkolni, posztolni meg share-olni!

No comments:

Post a Comment