Wednesday, February 19, 2014

Egy stadion margójára



Idézet egy 5 évvel ezelőtt, a NOL-on megjelent írásból: “Amint arról az MTI gyorshírét közölve a NOL beszámolt, Jeannot Krecké luxemburgi sportminiszter bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik egy 10 ezer férőhelyes új létesítmény építése a nagyhercegségben.
A nemzetközi mérközéseknek jelenleg otthont adó, 1990-ben teljesen felújított Josy Barthel stadion ugyan 80 éves, a pálya, a kiszolgálóhelyiségek valamint az egyéb létesítmények állapotát megirigyelhetné a magyar futballvilág.”

Eltelt négy év, és Michel Platini, UEFA-elnök tavaly már mást tapasztalt. Szerinte a jelenleg használt stadion elavult, tehát kell egy új, korszerűbb, amit egyszer egy évtizedben megtölt a közönség.

A fent idézett cikk így fejeződött be: „A 2008-as esztendőt többlettel záró költségvetésből a kormány a júniusi választások előtt nem csak a válság által legjobban sújtott cégek dolgozóinak részmunkaidős foglalkoztatása miatt kieső jövedelmét pótolja, de gondol a következő esztendők nagy állami beruházásaira is. Mivel autópályát, alagutakat és stadionokat nem építenek tömegesen az alig 2500 négyzetkilométer alapterületű országban, így „figyelni” kell azon cégek munkaellátására is, akik hasonló projektek híján jelentős leépítéskre kényszerülhetnek. Az pedig, hogy 2013-ra valóban elkészül-e a sportlétesítmény, az előbbiek okán szintén kétséges. Itt akkor van a határidő, amikor befejeződik a beruházás, amit számos közelmúltbeli jelentős késedelmen túl mi sem igazol jobban, mint hogy a munkaterületeken elhelyezett óriástáblákon ilyen címszó (befejezési határidő) nem létezik.”

Hát kérem szépen, ez a stadion nem hogy nem készült el az elmúlt évben, de még csak helyszíne sincs a mai napig. Csak helyszínei vannak, amelyek állandóan változnak. De némi remény van, hogy az új kormány – szó szerint is – tető alá hozza a létesítményt. A legújabb hírek alapján úgy tűnik, hogy a nagyhercegség egyetlen olimpiai bajnokáról, Josy Barthelről elnevezett komplexum elköltözik a fővárosból, helyén, a központhoz közeli értékes telkeken más célra hasznosítandó ingatlanok nőnek majd ki a földből.

No comments:

Post a Comment