Wednesday, February 5, 2014

Mit kell tudni az E-választásokról?



Elindult az Európai Parlamenti választásokra történő regisztrálásra bíztató akció. Valamennyi nem-luxemburgi uniós polgárt igyekeznek megszólítani, bátorítani, hogy voksoljon május 25-én. Ennek érdekében a luxemburgi OLAI (Luxembourg Reception and Integration Agency) elindította „tudatosság növelő” kampányát.
Ezen akciótervhez tartoznak a hirdetések és szórólapok, a különböző internetes oldalak, valamint a február 8-án az önkormányzatok által tartott regisztrációs nap.
Február 6-án a főváros szívében, a „Cercle Cité”-ben kétórás eseményt szerveznek 19:15 órai kezdettel. Ezen a közönség a téma szakértőinek tehet fel kérdéseket.
Az EP választáson történő részvételhez február 28-ig kell jelentkezni. Mindazoknak, akik már az előző alkalommal névjegyzékbe kerültek, nem szükséges ismételten regisztrálniuk, azonban számukra most már kötelező a választáson megjelenni. A nagyhercegségben a választásokon való részvétel kötelező.
Ismét felröppent a hír, hogy az ország nemrég leköszönt miniszterelnöke lesz az Európai Néppárt jelöltje a Bizottság élére, ahol Manuel Barrosot váltaná. A miniállamot 18 évig kormányzó Jean-Claude Juncker brüsszeli és berlini források szerint is alkalmas a posztra, mivel neve jól cseng a kontinensen, nagy tapasztalattal rendelkezik, sok nyelven beszél, és maga mögött tudhatja az Európai Parlament támogatását.
Juncker február 13-a után indítja meg jelölési procedúráját. Luxemburgban egy dolog biztosnak látszik: a jelenlegi biztos, Viviane Reding alelnök nem indul honfitársa ellenében a legfelsőbb pozícióért.

No comments:

Post a Comment