Saturday, May 4, 2013

Európa nap


Európa nap

Május 9. az Európai Unió születésnapja. Ezt ünneplik ma a három fővárosban, Brüsszelben, Luxembourgban és Strasbourgban.
Robert Schuman, a német állampolgárként Luxembourgban született, később francia külügyminiszter 1950. május 9-én javasolta az Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) megalakulását. A szervezet létrejöttének kettős célja volt. Egyrészt a kontinens acéltermelésének összehangolása, másrészt elkerülendő egy esetleges újabb háborút Németország és Franciaország között. Az alapító tagok Belgium, Hollandia, Luxemburg, Németország, Franciaország és Olaszország. Az ESZAK-ot az 1951-es Párizsi szerződés hozta létre, amely 1952. július 23-án lépett hatályba. Főhatósága - amely a mai Európai Bizottság elődje volt - központjának Luxemburg adott otthont.
Az Európai Szén- és Acélközösség lett az Európai Gazdasági Közösség (EGK), majd Európai Közösség (EK), később pedig az Európai Unió (EU) alapja. Mint ismeretes, az EU 27 tagországot számlál, amely július 1-én Horvátországgal 28-ra bővül.
Az Európa napot minden évben megrendezik a 3 fővárosban, amelyek "kiválasztásában" szerepet játszott a városok többnyelvűsége. Luxembourgban számos jelentős szervezet található, többek között az Európai Unió Bírósága, az Európai Számvevőszék, az Európai Beruházási Bank, az Európai Parlament és az Európai Bizottság egyes főigazgatóságai.
Az Oktávi zarandoklatnak helyet adó Katedrális tőszomszédságában az uniós tagországok mellett az itt található intézmények standjain sok-sok információt kaphattak a látogatók arról, hogyan is működik ez a sokszínű, sok nemzetiségű 500 milliós "ország".


No comments:

Post a Comment