Monday, May 6, 2013

Az otthontól távol

Az otthontól távol


A luxemburgi statisztikai hivatal, a Statec most napvilágott látott adatai szerint az ország lakosságának közel 2 százaléka élt közösségi szállásokon 2011. februárjában. Ezekhez sorolják az idősek otthonát, a gyermek menhelyeket, a laktanyát, de még a börtönt is, és ide tartoznak a kollégiumok, sőt a kolostorok lakói is.
A 2011-es adatok azt mutatják, hogy 30 év alatt közel másfélszeresére emelkedett azok száma, akik különböző okok miatt nem otthonukban hajtják álomra fejüket. A mintegy kilencezer ember közel 60 százaléka él öregek otthonában, és szinte azonos a honvédségi körletekben illetve a büntetővégrehajtási intézetekben élők száma. Ez utóbbiak háromnegyede külföldi állampolgár, átlagéletkoruk 30 év.
Az idősek otthonában a túlnyomó többség, 90 % luxemburgi, és talán meglepő, hogy az ország lakosságának 16 %-át kitevő portugálokat jócskán megelőzik az olaszok, franciák, németek és a belgák.
Az ibériai félszigetről érkezők azonban jelentősen, 30 százalékkal vezetik a menedékhelyeken és szociális lakásokban élők listáját, ahol az ott élők több mint 50 %-a külföldi.
A nevelőintézetekben lakó fiatalok átlagéletkora 13 év, és kétharmaduk helyi.
Az egyre növekvő hajléktalanok számának még a becslésére sem vállalkozott a Statec, ugyanis az alkalmi szállásokon ki-be jelentkeznek a lakók.

No comments:

Post a Comment