Wednesday, May 22, 2013

Az ükunoka "hazalátogat"

Holland királyi vizit Luxemburgban

Vilmos Sándor holland király és Máxima kirányné május 24-én tiszteletüket teszik a Luxemburgi Nagyhercegségben. Ez lesz az április 30-án "megkoronázott" uralkodó első hivatalos külföldi látogatása.
A célpont nem véletlen, Vilmos Sándor "hazalátogat" abba az országba, amelynek nagyhercege egykoron üknagyapja, III. Vilmos volt.
A holland királyok 1815-1890. között egyben a napóleoni háborúk után nagyhercegségi rangba emelt ország
uralkodói is voltak. Az orániai ág III. Vilmos halálával véget ért, mert noha 3 fiúgyermeke is született, de valamennyien elhaláloztak apjuk életében, így egyetlen örököse Vilma maradt. Ő - a luxemburgi örökösödési törvények szerint - "csak" a holland trónt kaphatta meg.
Noha a három Vilmos a XIX. században saját tulajdonának tekintette Luxemburgot, a középső adományozta az országnak első alkotmányát, a harmadik pedig kinevezte öccsét kormányzónak, aki felvirágoztatta a kis ország infrastruktúráját.
Holland királyi felség utoljára 2012-ben járt Luxemburgban, rögtön kétszer is. Az első látogatásra egy évvel ezelőtt került sor, majd október végén, a luxemburgi trónörökös esküvőjére érkezett ide Beatrix.
Ezen előzmények ismeretében talán nem meglepő Vilmos Sándor választása. Az alig egy hónapja uralkodó király természetesen nem csak rokon látogatásra érkezik, találkozik - többek között - Jean-Claude Juncker miniszterelnökkel is.

No comments:

Post a Comment