Monday, May 27, 2013

Az öreg hölgy "látogatása"


90 éves a luxemburgi Arany Hölgy

1923. május 27-én leplezték le az I. világháborúban elesett luxemburgi katonák tiszteletére emelt háborús emlékművet, az Arany Hölgyet.
A Nagy Háború során Németország megszállta Luxemburgot, amelynek mintegy 3700 állampolgára önkéntesként csatlakozott a francia hadsereghez, hogy országukért harcoljanak. 2000-en közülük sohasem tértek haza.
A háború vége után nem sokkal bizottság alakult azzal a feladattal, hogy örök emléket állítsanak az elesett luxemburgi katonáknak. Claus Cito pályázatát fogadták el a 20-as évek elején, amely azonban többeket iritált annak “kihívó” volta miatt (különösen a katolikus egyház nemtetszését vívta ki a lenge öltözetű hölgy, hiszen az emlékmű helyéül a katedrális tőszomszédságát jelölték ki – a blogoló).
1923. május 23-án az Alkotmány téren felállították az emlékművet, amelynek talapzatán egy halott társát sirató katona látható. A hivatalos szoboravatásra 4 nappal később került sor.

Helyreállítás 1985-ben

Amikor Németország a II. világháborúban lerohanta Luxemburgot, az emlékművet ledöntötték (az obeliszket a németek lerombolták, a szobrot a luxemburgiak elrejtették – a blogoló). Egy közeli iskola diákjainak tüntetését letörték, a diákokat a Gestapo szigorúan megbüntette.
A háború után terv készült az emélkmű helyreállítására. Noha az Arany Hölgy 1955-ben “megjelent” egy, a nemzet ellenállást bemutató kiállításon, ezután ismét eltűnt.
1985-ben reppent fel a hír, hogy az Arany Hölgyet a nemzeti stadion egyik lelátója alatt találták meg elásva. Pénzadományokból eredeti ragyogásában állították helyre a szobrot, amelyet 1985. június 23-án (az ország nemzeti ünnepe alkalmából – a blogoló) másodszor is felavattak.
Azóta nem csak az első, hanem a második világháborúban meghalt katonáknak állít emléket, illetve annak a két luxemburgi katonának, akik a koreai háborúban estek el.

Sanghaj és Rosa Luxembourg

2011-ben az Arany Hölgy útra kelt Sanghajba, ahol a Világkiállításon a luxemburgi pavilon előtti teret díszítette. Miközben mágnesként vonzotta a látogatókat, a döntés, hogy a szobor eredetijét elmozdították, az obeliszket pedig üresen hagyták, sokakban ellenérzést váltott ki a Nagyhercegségben.
Hasonló felháborodást okozott 2001-ben egy horvát művész, Sanja Ivecović, aki állapotos nőként mintázta meg az emlékmű fő motívumát (amely a valóditól néhány lépésnyire került felállításra – a blogoló). Tiszavirág életű volt azon ötlet, hogy a sanghaji tartózkodás idejére ez a mű helyettesítse az eredetit.
Ivecović szobra, a Luxemburgi Lady Rosa az elmúlt esztendőben ismét feltűnt, ezúttal a Modern Művészetek Múzeumának ideiglenes kiállításán.
Az Arany Hölgy ma már nem csupán a háborúk hőseinek szimbóluma, hanem képeslapok és emléktárgyak is készülnek róla.
Természetesen az eredeti cél soha nem merül feledésbe; minden évben itt, az Alkotmány téren emlékeznek meg a háborúk áldozatairól.

Forrás:

No comments:

Post a Comment