Sunday, March 2, 2014

Karneváli hangulat



A 35. alkalommal megrendezett diekirchi karnevállal megkezdődött a luxemburgi farsangi szezon. A mintegy 3,5 órás felvonulás 2 km-en át hömpölyög a városközpont körül; a ragyogó „téli” napsütésben idén is több mint 20 ezer, többnyire maskarába öltözött látogató nagy élvezettel figyelte a menet 55 részvevőjét. Az ország valamennyi szegletéből érkező felvonulók nagyrészt az aktuális belpolitikai eseményekre hívják fel a figyelmet a traktorok vontatta kordéikon.

Noha gyorsan eltelik ez a pár óra, a klubok, egyesületek, szervezetek 8-10 hónapon át készülnek erre az országos eseményre. Az utánfutókon folyik a sör, szól a zene, és az út mentén állóknak is jut az 5 tonnányi ledobált szendvicsből, cukorkából, csokoládéból, és persze a híres itteni sörből.

A 6 eurós belépőjegyet helyi és környékbeli egyesületek árulják, mintegy 150 önkéntes szólítja meg az érkező tömegeket. A bevétel egy része őket illeti, ezzel gyarapítják a klubkasszát. A belépők egyben tombolaszelvények is, a nyeremények 50-400 euró között változnak. Karneváli zsűri díjazza a részvevők ötletességét is, erre 4,750 eurót fordítanak. A legjobb klub 600 eurós eredménnyel kezdheti a következő szezont.





A következő hetekben újabb helyszíneken folytatódik a színes kavalkád, de előbb elbúcsúzunk az idei téltől, amelyben – ez idáig – alig szállt a hőmérő higanyszála 0 fok alá, és havat sem igen láttak a hógolyózásra és ródlizásra kiéhezett gyerekek. A hamvazószerdát követő vasárnapon, március 9-én a dombtetőkön meggyújtják a fából készült kereszteket, amellyel szimbolikusan jelzik a legzordabb évszak végét.
Hogy tart-e azonban meglepetést még az idei tél, azt majd meglátjuk.

No comments:

Post a Comment