Wednesday, February 26, 2014

Nem mind arany, ami nem az



Sokaknak egy mesés ország jut eszébe Luxemburg hallatán, de már itt sem minden a régi. Nincs kolbászból a kerítés, nincs plussza az államháztartásnak, magas (7 % körüli) a munkanélküliség. Ez utóbbival kapcsolatban néhány aktuális információ álljon itt az érdeklődők számára.

A félmilliós országban, ahová naponta 170 ezer ingázó jön dolgozni, közel 20 ezren voltak munka nélkül januárban. A munkaerőpiac 389 ezer aktív dolgozót tart nyilván. Az állást keresők száma jelentősen emelkedett 2013. második félévében: 16,300 főről majd’ 20,000-re.

A luxemburgi állam évek óta támogatja a bajba jutott cégeket. A nagy sorbanállásnak szerencsére vége, e hónapban már „csak” 39 cég - 2,200 dolgozója - kap segítséget. A dolgozók fizetésének egy részét vállalja át az állam, képzésekhez ad jelentős összegeket. Ennek fejében a cégek garantálják az alkalmazottak biztonságát ezen időszakra.

Az egyébként 65 éves nyugdíj korhatár sem mindenki „privilégiuma”. A valóságban ennél korábban hagyják abba a munkát egyre többen. 57 éves kortól lehet kérni az elő-előnyugdíjazást, ami 60 éves korra alakul előnyugdíjjá. Ezen időszak alatt korlátozottan vállalhat munkát az ezt választó, és korlátlan kiegészítő jövedelemre csak 65 éves kora után számíthat bárki. Ha sikerül persze.
Az állammal kötött szerződése értelmében sok cég él még az elő-előnyugdíj adta lehetőséggel. Így lehetséges, hogy néhány hónap alatt 59,5 évről 58-ra esett vissza az átlag nyugdíj korhatár.
Legtöbben a kétkezi munkások közül választják a korai nyugállományba vonulást. Az iparban tevékenykedők 60 %-a érintett, 53 % az építőiparból kerül ki. A jól fizető állami munkahelyekről csak 23 % nem akarja kitölteni a tényleges idejét.
A statisztikák szerint az EU-ban az 55 – 59 éves korosztály 64 %-a aktív; Svédország magasan vezet 82 %-kal, míg Luxemburg 56 %-kal még nem az utolsó. Igaz, csak Szlovénia „előzi meg” e piciny országot, 48 %-kal.



No comments:

Post a Comment