Monday, March 3, 2014

Luxemburgi Oscar!



Nagy napra ébredt a kis ország, amely már hetek óta lázban ég. Még sosem fordult elő, hogy két luxemburgi film is eljutott volna az Oscar-éjszakáig. Pedig ez történt idén, ugyanis az Ernest & Célestine az animációs filmek kategóriájában, a Mr Hublot pedig az animációs rövidfilmek között került be a legjobb öt közé.

És amit szinte csak mindenki remélt, az ma éjszaka valósággá vált. A filmgyártásban ugyan nem ismeretlen nagyhercegség az első arany szobrocskát ünnepelheti Mr Hublot „személyében”.

Xavier Bettel miniszterelnök elsők között gratulált Laurent Witz és Alexandre Espigares teljesítményéhez, amellyel mától Luxemburg is felkerült a világ Oscar-térképére. A miniszterelnök közleményében azt is kiemelte, hogy ez a díj nem csak a rendezők, hanem a gyártó cég, és a tehetséges művészek és technikusok eredménye.

A teljes egészében Luxemburgban készült film egyik rendezője, a francia Witz Metzben tanult, mielőtt a miniállamban megalapította cégét, a Zeiltet. Rendezőtársa, Espigares a Luxembourg városi művészeti szakközépiskolában végezte tanulmányait.

A győztes rövidfilm közel háromnegyedét a Zeilt Production finanszírozta, míg a fennmaradó kb. 25 %-ot a francia Watt Frame. Mr Hublot-t támogatta a Film Fund Luxembourg is.

Xavier Bettel gratulált a másik finalistának is, amely ugyan alulmaradt a Jégvarázzsal szemben, de ahogyan a miniszterelnök mondta, óriási utat járt be Los Angelesig.

Bravó Luxemburg!

No comments:

Post a Comment