Wednesday, May 7, 2014

Velo’h



A Luxemburgi hírek ismét nemzetközi, ezúttal – is – magyar összehasonlítással jelentkezik. Nem villamos, nem sikló, és nem is drótkötélpálya, hanem bicikli a téma.

Új hír, hogy a Bubi névre hallgató budapesti bérkerékpárok indulására még mindig várni kell, immár több mint egy hónappal késik a debütálás. Árakról viszont már szó van – az éves bérlet közel 19 ezer forint lesz, a biciklizés pedig 500 forint fél óránként – igaz az első 30 perc grátisz. Az Origo arról számol be, hogy néhány megkérdezett szerint olcsóbb használt drótszamarat venni, mint méregdrágán valakik zsebét jól megtömni.

Luxembourgban, amely a világ második legmagasabb egy főre eső bruttó össztermékét előállító ország fővárosa, a Velo’h árai a következőképpen alakulnak.

Éves előfizetés: 15 euró. Az első fél óráért nem kell fizetni (egy olyan városban, ahol szinte minden elérhető, fél órás közelségben található. Valamennyi megkezdett óra 1 euró, de a napi maximum 5 euró.

Tessék számolni, kedves olvasó – az euró/forint árfolyama kb. 300.

Epilógus - azoknak, akiknek ideje van és spórolni szeretnének.

Mivel mindkét fővárosban az első 30 perc ingyenes, érdemes optimalizálni a lekűzdendő távolságot, és a fél óra letelte előtt megtalálni egy leadó (felvevő) állomást.

Aztán már csak azt kell kitapasztalni, hogy mennyi idő elteltével lehet elkötni a következő bringát egy újabb ingyenes tekerés reményében.

Nyeregbe!

No comments:

Post a Comment